Els pagesos fan front a les grans corporacions

Landworkers’ Alliance
Regne Unit (Dorset)

 

“L’estil de vida de pagès és una de les coses més valuoses d’aquest planeta i que millor ens pot guiar sobre com encarar el futur”

En el model agroalimentari del Regne Unit, com en el de molts altres països occidentals, la indústria i les grans cadenes de supermercats tenen molt poder i, malauradament, els pagesos en tenen molt poc. Malgrat això, una comunitat de petits productors està desafiant el status-quo i, en mig de l’alarma mediàtica i social pel canvi climàtic, l’agroecologia va agafant força.

Jyoti Fernandes és una d’aquestes petites pageses que encapçala el moviment. Viu en una granja a Dorset, al sud-oest del Regne Unit. Allà hi té vaques, cabres, porcs i gallines; conrea fruites i verdures; produeix sucs de fruita, melmelades, formatge i sidra, entre altres coses; fa de carnissera i fins i tot prepara càterings. I per si això no fos poc, encara té temps de reunir-se amb els polítics del seu país o anar al Parlament Europeu per discutir polítiques alimentàries.

La Jyoti és una de les fundadores de Landworkers’ Alliance, un sindicat format per pagesos i altres petits productors del Regne Unit, que treballa per impulsar pràctiques més justes i sostenibles. «La producció agrícola intensiva, que ens arriba a través de les cadenes internacionals de subministrament, contribueix al 30% de les emissions de CO2 i, degut a l’ús de pesticides, provoca la disminució del 40% dels insectes», explica la Jyoti. «L’agricultura sostenible a petita escala és una oportunitat per fer de pagès d’una manera més innovadora a partir de mètodes naturals tradicionals i, a la vegada, proporcionar aliments saludables i assequibles a tothom, mitjançant el comerç de proximitat, sense destruir la Terra».

La demanda creixent d’agroecologia s’ha estès per bona part del món. De fet, Landworkers’ Alliance és membre de La Via Campesina, un moviment internacional que representa a més de 200 milions de camperols de 81 països, constituït el 1993 per «defensar l’agricultura dels petits pagesos com una forma de garantir la sobirania alimentària i promoure la justícia i la dignitat social». El moviment s’oposa fermament a l’agricultura industrial, que considera “destrueix les relacions socials i la natura”.

Tant La Via Campesina com Landworkers’ Alliance volen donar eines a una nova generació de pagesos de tot el món perquè obtinguin competències i comparteixin coneixements: des de la conservació de llavors fins a l’alimentació del ramat, passant per la gestió de l’aigua o la venda directa. L’objectiu és que aquests petits productors siguin solvents econòmicament i, per tant, que l’agricultura sostenible tingui futur. En l’actualitat totes dues entitats treballen conjuntament per aconseguir que els governs legislin sobre el Dret a l’Alimentació, que atorgaria ajuts econòmics a la producció local i a la compra de terrenys i regularia l’ús d’agroquímics.

La Jyoti està convençuda que, malgrat les dificultats, els petits pagesos són el futur: “Durant molt de temps, els polítics ens han marginat, però a diari veig com estem influint en la manera d’entendre l’agricultura de les persones amb poder”. El novembre de 2018 Landworkers’ Alliance i La Via Campesina van aconseguir una fita sense precedents: les Nacions Unides van aprovar la Declaració Internacional sobre els Drets dels Camperols, una mesura històrica per protegir les comunitats rurals a tot el món.

«Som al davant d’una possible extinció massiva de moltes de les espècies d’aquest planeta tan abundant i, per tant, és urgent que creem un sistema que regeneri la terra i, a la vegada, ens permeti produir tots els aliments nutritius que necessitem», afirma la Jyoti. «L’estil de vida de pagès és una de les coses més valuoses d’aquest planeta i que millor ens pot guiar sobre com encarar el futur».

Acció Atlas: uneix-te a alguna organització local que formi part de La Via Campesina o a algun altre moviment que tingui com a objectiu millorar el sistema agroalimentari actual.

 

Escrito por

Clemmy Manzo (28 mayo 2019)

Biografía

Escriptora freelance

Responsable del proyecto

Jyoti Fernandes, cofundadora

Foto: Adrian Arbib

Pesca de marisc a les illes Shetland (Escòcia). Foto: Marine Stewardship Council @ Flickr,

Licencia Creative Commons

Comentarios

 

¿Qué?
Temas
Otros temas
Cerrar
Llévame a algún sitio
Cerrar
Llévame a algún sitio
Cerrar
Ley de Protección de Datos (LOPD).
En cumplimiento de lo dispuesto en la Ley Orgánica 15/1999, de 13 de diciembre, de Protección de Datos de Carácter Personal, y de las Normas de Procedimiento aprobadas por el Real Decreto 1720/2007, de 21 de diciembre, a los subscriptores de Atlas of the Future se les pueden solicitar datos de carácter personal, que se incorporarán en un fichero cuya responsabilidad es de Democratising The Future Society SL. Este fichero será incorporado debidamente en la Agencia Española de Protección de Datos en cumplimiento con las medidas de seguridad establecidas en la normativa vigente. Los suscriptores pueden ejercer en cualquier momento sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en relación con sus datos personales. Podrán hacerlo por correo postal enviando un escrito a Democratising The Future Society SL, Ref. LOPD, Calàbria, 10, 6-3 08015 de Barcelona (España) y/o por correo electrónico, haciendo clic aquí. Además, el subscriptor deberá comunicar a Atlas of the Future cualquier modificación de sus datos personales, para que la información almacenada por Atlas esté siempre actualizada y no contenga errores.
Cerrar